Johtajien ja esihenkilöiden puutteelliset johtamistaidot ovat merkittävin syy työpaikan vaihtamiseen Miksi me lähdemme -kyselytutkimuksen (Lähtijät 2023) mukaan. Kun työntekijä lähtee, maksaa se yritykselle vähintään puolen vuoden palkkaa vastaavan summan. Hintalappu on kova taidoille, joita voi kehittää kustannuksia paljon pienemmällä investoinnilla.
Lähtijät-kyselytutkimuksen mukaan yli 70 % suomalaisista asiantuntijoista on harkinnut työpaikan vaihtoa viimeisen vuoden aikana. Huonot johtamistaidot työntävät asiantuntijoita varmemmin lähtökuoppiin kuin palkkaukseen, työmäärään tai työpaikan etenemismahdollisuuksiin liittyvät syyt.
Tärkeimmäksi työssä koetaan työn sisältö ja oma rooli työpaikalla. Työelämän murros tekoälyineen voikin tarjota yrityksille mahdollisuuden sitouttaa työntekijöitään luontevasti ”pakollisen” uuden oppimisen edessä. Monissa organisaatioissa työntekijä saa tilaisuuksia kehittää työnkuvaansa ja osaamistaan, joten urakehityksen kannalta työpaikan vaihto trendikkäästi viiden vuoden välein ei välttämättä ole enää tarpeellista.
Vuorovaikutustaitoja viilaamalla jatkuvasti paremmaksi johtajaksi
Syyllistämistä johtajat ja esihenkilöt eivät kuitenkaan ansaitse. Heiltä vaaditaan paljon – usein liiankin paljon, eikä organisaatioissa tueta riittävästi johtamisessa onnistumista. Lähtijät-tutkimuksen mukaan 25 % esihenkilöistä on saanut vain perustason johtamiskoulutuksen noustessaan esihenkilöasemaan, ja johtajista jopa 31 % toimii ilman minkäänlaista johtajakoulutusta.
Vaikka alaisten odotuksiin vastaaminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, on kuitenkin hyvä muistaa, että esihenkilön tai johtajan ei pidä olla täydellinen. Itse asiassa tutkimuksista tiedetään, että hyvän esihenkilön ominaisuuksina pidetään helppoa lähestyttävyyttä ja saavutettavuutta, taitoa tukea ja kuunnella. Kaikki nämä pohjautuvat erinomaisiin vuorovaikutustaitoihin.
Vuorovaikutusosaamisen kehittäminen vaati tuekseen tietoa vuorovaikutusilmiöistä, kuten luottamuksen rakentamisesta ja sitouttavasta johtamisviestinnästä. Lisäksi tarvitaan taitoa (ja suunnitelmallisuutta) hyödyntää näitä tietoja työyhteisön arjessa ja halua kehittää itseään viestijänä. Vaikka kyseessä on iso ja yrityksen liiketoimintaan vahvasti vaikuttava kokonaisuus, rakennetaan sitä arjessa pienillä viestintäteoilla.
Tuluksen työyhteisöviestinnän koulutukset ja valmennukset tarjoavat tietoa ja työkaluja johdolle ja esihenkilöille tarkoituksenmukaisissa paloissa aina puolen tunnin tietoiskuista useamman kuukauden mittaisiin valmennuksiin.
”Hyvän esihenkilön ominaisuuksina pidetään helppoa lähestyttävyyttä ja saavutettavuutta, taitoa tukea ja kuunnella. Kaikki nämä pohjautuvat erinomaisiin vuorovaikutustaitoihin.”
Pikatesti esihenkilöille
Kuinka moni alla olevista väittämistä toteutuu kohdallasi?
- Minulla on tietoa hyvästä vuorovaikutuksesta, taitoa käyttää tätä tietoa työyhteisössäni sekä halua oppia paremmaksi vuorovaikutuksessani.
- Alaiseni tietävät mitä heidän työnkuvaansa kuuluu ja mitä heiltä odotetaan.
- Kysyn alaisiltani usein, miten heillä menee ja miten voin auttaa.
- Alaiseni osaavat kertoa jotain strategiastamme.
- Kehun ja kiitän alaisiani.
- Pyydän ja annan palautetta.
Voit onnitella itseäsi, jos suurin osa väittämistä toteutuu kohdallasi. Jos haluat syventää osaamistasi, ota yhteyttä meihin!
Tuluksen työyhteisövalmentaja Laura Merilä on mukana muuttamassa suomalaista työelämää entistä paremmaksi!