Tulusten vinkit vastuullisiin joululahjoihin

Joulu mielletään usein ylikulutuksen juhlaksi, mutta juhlasta voi helposti tehdä eettisemmän ja ympäristöystävällisemmän omilla valinnoillaan. Samalla luonto ja kukkaro kiittävät ja kaupan päälle saa sekä mielen- että joulurauhaa.

Kierrätyslahjat kunniaan

Johtava viestintäasiantutija Johanna Lassy-Mäntyvaara liputtaa kierrätyslahjojen puolesta. ”Osan lahjoista voi pienellä vaivannäöllä löytää käytettynä esimerkiksi tori.fi:stä. Itseäni viehättää esimerkiksi lelujen ja vaatteiden kohdalla ajatus siitä, että jos tavara on kestänyt ja toiminut aiemmin jonkun muun käytössä, se kestää vielä meilläkin. Uusien tavaroiden käyttöiästä kun on nykyään aika vaikea saada varmuutta. Lahjaa ostaessa käytetyn tavaran kuntoon tulee toki kiinnittää tavallista tarkemmin huomiota.” 

Johanna Lassy-Mäntyvaara

Lahjoita tukeasi

Sisältöstrategi Vesa Brandtin mukaan hyvään tarkoitukseen menevä lahjoitus on vastuullinen ja lämmittävä valinta. ”Tänä talvena pelkästään Euroopassa on paljon aiempaa enemmän avun tarvitsijoita. Varsinkin aikuisille menevät lahjat muuttuvat tänä jouluna lahjoituksiksi. Uskon, että tämä vaihtoehto lämmittää kaikkia osapuolia eniten.”

Vain tarpeellista pakettiin

Sosiaalisen median asiantuntija Siru Salminen kehottaa erityisesti aikuisia juttelemaan lahjatoiveistaan ja -tarpeistaan. ”Ostakaa vain sellaista, mitä tulisi muutenkin hankittua. Turha tavara kuluttaa paitsi luonnonvaroja myös elintilaa omassa kodissa. Jouluiset herkut ovat mainioita lahjoja, sillä ne harvemmin jäävät nurkkiin pyörimään.”

Lahjakas tekee itse

Tiedottaja Paula Huvisen tavoitteena on valmistaa joululahjat läheisilleen itse. ”Viikot ennen joulua ovat hektisiä, kun ompelukone surraa ja puikot kilkattavat joka ilta. Pyrin tekemään tarpeellisia ja käytännöllisiä lahjoja, sekä käyttämään kaapeista jo löytyviä materiaaleja uusien ostamisen sijasta. Samalla kun neulon, ajattelen lahjan saajaa.”

Paketoi kierrätysmateriaaleihin

Kehityspäällikkö Saara Töyssy pakkaa lahjat kankaisiin, sanomalehtipaperiin tai muihin kierrätysmateriaaleihin. ”Kankaiset nauhat ja huivit ovat mainioita lahjanaruja. Suosi myös lahjapusseja, jotka säilyvät käyttökelpoisina useamman kierroksen. Lahjapussin kuosi kannattaa valita siten, että se toimii vuoden ympäri ja juhlasta toiseen.”