Seitsemän kukkaa tyynyn alle yöttömänä yönä – mitä kukat viestivät?

Juhannustaiat ovat monelle leikkimielinen ja hulvaton osa juhannuksen viettoon kuuluvia perinteitä. Yleensä taikoihin liitetään toive tulevan kumppanin ilmestymisestä tai muun naimaonnen lisääntymisestä.

Erään tunnetun juhannustaian mukaan, jos kerää seitsemän eri kasvilajin kukkakimpun juhannusyönä ja asettaa kukat nukkumaan mennessään tyynyn alle, pitäisi uniin ilmaantua tulevan sulhon (tai morsmaikun!) kuva. Hieman haastavammaksi ja työläämmäksi taian tekee se, että kukat pitäisi oikeaoppisesti kerätä seitsemältä eri niityltä. Ja mikä parempaa: tietysti alasti.

Me Tuluksessa olemme sitä mieltä, että viestintää on kaikkialla. Myös kukat viestivät, erilaisten tulkintojen mukaan hyvin runsaastikin!

Kukkiin ja kasveihin liittyykin kansanperinteissä monenlaista symboliikkaa ja mystiikkaa. 1800-luvun loppupuolella käytettiin jopa niin sanottua kukkaiskieltä salaisien viestien välittämiseen seurusteluikäisten kesken.

Kokosimme blogiin seitsemän erilaista juhannuskukkaa ja lyhyet selostukset siitä, mitä ne erilaisten tulkintojen mukaan viestivät.

 

Metsä­kurjenpolvi

Ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné on todennut, että metsäkurjenpolvea komeampaa kukkaa ei metsästä löydy. Perinteisen juhannuskukan olemus on kieltämättä näyttävä ja karismaattinen.

Sen violetti kukka ja ponnekas ryhti säteilevät onnellista varmuutta, tasapainoa ja positiivisuutta. Violetti väri uhkuu arvokkuutta, viileyttä ja sillä on jopa tyynnyttäviä vaikutuksia. Sen on sanottu kuvaavan myös uusiutumista. Aromaterapiassa ja yrttihoidoissa luotetaankin metsäkurjenpolven elämäniloa ja hyvää energiaa antaviin vaikutuksiin.

Niittyleinikki

Tämän kukan keltainen väri on myyttisessä kukkakielessä huokunut iloisuutta, vilpittömyyttä ja avoimuutta. Niittyleinikin eloisuus eittämättä rohkaisee ja piristää.

Keltainen yhdistetään myös dynaamisuuteen ja auringon valoon. Värillä on todettu olevan näköä terästävä sekä tarmoa lisäävä vaikutus.

Älä kuitenkaan piehtaroi niittyleinikkipellossa alasti, tai anna kasvia esimerkiksi lasten käsiin, sillä kasvi on myrkyllinen!

 

Kielo

Kansalliskukkanammekin tunnettu kielo on parhaassa kukassa tavallisesti touko–kesäkuun vaihteessa. Kukkaiskielessä kielolla on viestitty onnellisuutta ja onnen paluuta. Kielon on sanottu symboloivan oikeaa valintaa, toivoa ja uutta elämää.

”Kuin keijujen kellot ovat kielot toivon, oikean valinnan ja uuden elämän vertauskuvia”.

Peltolemmikki

Peltolemmikin kukan sininen väri symboloi uskollisuutta, kuten lemmikit kasvilajina ylipäätään. Unien symboliikassa herkkä vaaleansininen lemmikki on nähty erossa olevien rakastavaisten kukkasena. Lemmikeistä on valmistettu luonnontuotekauppoihin jopa kukkaterapiatippoja, jotka auttavat käsittelemään tunteisiin liittyviä odotuksia, kuten pettymyksiä.  Kukkaiskielessä lemmikin antaminen merkitsee aitoa rakkautta ja muistamista.

Saniainen

Saniainen on yksi hyvin perinteisistä juhannuskukkakimppuun kuuluvista kasveista. Vanha kansa uskoi, että saniainen kukkii ainoastaan juhannusyönä. Sittemmin väite on kumottu, mutta liittyy saniaiseen yhä erityisen paljon mystiikkaa ja taikaa. Saniaisen, kukattoman itiökasvin, saattoi uskomuksen mukaan nähdä kukkivan vain juhannusyönä. Silloin kukka piti kiireesti poimia, sillä kukka toi poimijalleen taikavoimia. Kukkakielessä siihen liitetään erityisesti lumouksellisuutta. Unissa saniainen symboloi kesytettyjä haluja ja elämänilojen löytymistä tai katoamista.

Aho-orvokki

Aho-orvokin sininen kukinnon väri viestii uskollisuudesta. Muinaisissa kansanperinteissä orvokin kertomiin viesteihin liitetään mietteliäisyyttä, muistoja, rakkautta sekä ajatuksia. Sininen väri viilentää ja parantaa, mutta uupumuksesta kärsivälle henkilölle sitä ei suositella, sillä se voi syventää negatiivisia olotiloja.

Heinä­tähtimö

Heinätähtimöllä on sirot, tähtimäiset ja valkoiset kukat. Se kukkii läpi kesän, joten sellaisen voi hyvin todennäköisesti poimia juhannuksena niityiltä, tienpientareilta tai vaikkapa kalliopengermiltä. Sen valkoinen väri viestii puhtaudesta, viattomuudesta ja vaatimattomuudesta. Se luovuttaa valoa ja toimii kirkastavana elementtinä.

Mikä olisikaan sopivampi valinta juhannuskukaksi!

Huom!
Tässä tekstissä juhannuskukilla tarkoitetaan juhannuksen aikaan kukkivia luonnonkasveja. On hyvä muistaa, että eri puolilla Suomea kukkivat juhannuksena eri kasvit. Mikä on sinun suosikkikukkasi?

Tulus toivottaa taianomaista juhannusta juuri sinulle!