fbpx

Tampereella vuonna 2021 liikennöinnin aloittavien raitiotievaunujen mallikappale eli maketti on ollut esillä Tampere-talossa lähellä Tuluksen toimistoa viimeisen viikon ajan. Ratikkanäyttelyssä on voinut eläytyä tuleviin matkoihinsa, liukuen mielessään sulavasti pitkin Hämeensiltaa.

Ja moni meistä onkin tehnyt juuri niin!

Näyttelyssä on myös mahdollisuus äänestää ratikan istuinten tekstiilien kuosisuunnittelijaa. Esillä on kolmen tekstiilitaiteilijan töitä: Helena Hyvösen, Laura Gröndahlin ja Pasi Niinisen.

Lähetimme graafikkomme Paula Kontiaisen arvioimaan tekstiilivaihtoehtoja. Paulalla on taustaa käyttäjälähtöisestä suunnittelusta niin digi- kuin konkreettisessakin maailmassa.

Mitä graafikkomme Paula tuumaa?

Ratikan väri

Väri on aina niin hirveän riippuvainen valosta. Tässä valossa tämä punainen on yllättävän lähellä sitä tiilenpunaista, mistä on aiemmin paljon kirjoitettu mediassa. Mielestäni punainen ei ole kuvissa näyttänyt näin murretulta. Tässä valossa tämä on mielestäni tosi miellyttävä punaisen sävy ja kun ajatellaan, että tämä on liikenteessä, niin onhan se hienoa, että ratikka erottuu busseista ja sillä on oma värinsä ja luonteensa.

Tekstiileissä punainen värimaailma ja jatkuvat kuviot

Suunnittelijoille on annettu kuoseissa paljon yhteisiä määritteitä. Kun värit on valittu, ja näitä tiettyjä värejä kaikki suunnittelijat käyttävät, niin silloin tunnelma on värien kautta yhtenäinen.

Toinen määrite on  jatkuva kuvio. Lauralla ja Helenalla kuviot ovat helpommin jatkuvia kuin Pasin vaihtoehdossa. Pasin vaihtoehdot menevät enemmin tällaiseen raitaratkaisuun.

Laura ja Helena käyttävät molemmat esimerkkikuoseissaan  ratikan tunnusta lähtökohtana. Se tuo minulle vähän sellaisen makkaramaisen fiiliksen, että se ei ole ehkä mielleyhtymistä mukavin.

Esimerkiksi Helenan Hipheihurraa-vaihtoehdossa jatkuva kuvio toimii hyvin ja uskoisin, että se istuisi istuimiin vallan mainiosti.

Pasin vaihtoehdossa tällainen kaupunkimainen lähtökohta on tosi hieno, mutta ehkä pidän tuota raitaratkaisua vähän haastavana, että jos ne raidat eivät menekään samassa tasossa niissä istuimissa, niin se ei ehkä ole kaikkein paras vaihtoehto?

Nämä ovat kauhean tasaisia, kaikki ovat hyviä, mutta makkaroista huolimatta ehkä Helenan Hipheihurraa on paras.

Minkähän kuosin päällä sitä istutaan vuonna 2021? Kävi niin tai näin, ovat asialla olleet visuaalisen maailman asiantuntijat. Sellaiset kuin meidän Paula!

Alla lisää kuvia ratikasta: ratikka eestä, ratikka takaa, ratikka istuu ratikka makaa!

Päivitys 14.3.2019: Voiton vei Laura Gröndahl. Yleisöäänestyksen voitti niukasti Helena Hyvönen. Lue uutinen voitosta täällä.