fbpx

Etätyön ja kotikoulun ansiosta tiedämme enemmän puolison, lasten, opettajan tai valmentajan tekemästä työstä. Se on aikamoinen mahdollisuus oppimiseen ja muutokseen.

Hallituksen ohjeistuksen mukaisesti iso osa suomalaisia on siirtynyt jatkamaan työntekoa ja opiskelua kotonaan. Tämä on merkittävä muutos, vaikka työpaikoilla toki edelleen jatkavat muun muassa monet tuotannon työntekijät sekä yhteiskunnan kannalta kriittisten tehtävien suorittajat, kuten terveydenhuollon, pelastustoimen ja poliisin työntekijät.

Minäkin joudun – tai joudan – työskentelemään etänä seuraavat viikot. Työskentely toimiston ulkopuolella ei sinänsä ole uutta: viestintätöitä on ollut jo pitkään mahdollista tehdä kotona, junassa ja kahvilassa, ja sen ansiosta tiedostot, yhteydet ja tietoturva ovat jo valmiiksi kunnossa. Lisäksi siirryimme Tuluksessa jo hyvissä ajoin ennen koronaa käyttämään Teamsiä aiempien alustojen sijaan.

 

Tieto ja osaaminen lisääntyvät, kun etätyöhön ja laitteisiin liittyviä pulmia mietitään yhdessä.

Tältä näyttää tulusten kotitoimistoissa.

Silti harva asia on nyt kuten ennen. Kun puolisokin työskentelee kotona, ei työpöydälle ja sen edessä olevaan ainoaan hyvään työtuoliin ole automaattisesti pääsyä. Keittiön pöydän kulmakin ajaa asiansa, kunnes laitteet on kasattava syrjään ruokahetkien ajaksi. Etäpalavereiden vuoksi omaa ja lasten äänenkäyttöä on koitettava hillittävä ja ovia suljettava.

Lapset ovat ennenkin pyörineet kotona etäpäivinä ja arkea on pyöritetty töiden ohessa. Suurin muutos on kuitenkin se, että korona teki meistä paitsi etätyöläisiä myös opettajan ja valmentajan apulaisia. Kotikoulu on laitettava joka aamu käyntiin ohjeiden mukaan, huolehdittava jälkikasvun riittävästä ulkoilusta ja vielä katsottava, että lapsen urheiluseuran valmentajan lähettämää treeniohjelmaakin noudatettaisiin.

Poikkeusolot koettelevat jaksamista ja venyttävät pinnaa takuuvarmasti: omalle puolisolle tai vanhemmalle on helpompi purnata kuin pomolle, opettajalle tai valmentajalle. Monille yrityksille tilanne on erityisesti sen pitkittyessä haastava. Kriisissä on kuitenkin muutoksen mahdollisuus – tämäkin vanha sanonta pitää paikkansa.

 

Korona-aika paljastaa haasteita ja mahdollisuuksia

On ollut hienoa huomata, miten nopeasti koulut, urheiluseurat ja muut läheiset tahot ovat löytäneet keinoja jatkaa yhteistyötä. Viestit kulkevat Wilmassa opettajien, vanhempien ja lasten välillä ja Google Classroomia ja koulun jakamia Chromebookeja ja tabletteja hyödynnetään tehtävissä monipuolisesti jo alaluokilla. Viidesluokkalainen äänitti englannin lausumisharjoitukset ja latasi ne opettajan kuunneltaviksi, kertoen tämän olevan jo peruskauraa. Nuoremman soittotuntikin järjestyi heti toisena kotipäivänä normaalin aikaan soitonopettajan ottaessa FaceTime-yhteyden.

Kasvokkaiset kontaktimme vähenevät koronan vuoksi. Etätyön ja kotikoulun vuoksi opimme enemmän läheistemme, opettajan tai valmentajan tekemästä työstä, mikä voi olla vain hyväksi. Tieto ja osaaminen lisääntyvät myös, kun itse etätyöhön ja laitteisiin liittyviä pulmia mietitään yhdessä ääneen.

Poikkeusolot loppuvat aikanaan, mutta normaali arki jatkuu työpaikoillakin erilaisena kuin ennen. Korona-aika tuo esille mahdollisuuksia ja haasteita. Onko yrityksen järjestelmissä tai henkilöstön osaamisessa pullonkauloja? Mitä kaikkea voidaankaan toteuttaa yhdessä etänä ja miten ihmisten arkea voidaan tällöin tukea? Missä tilanteissa kasvokkain kohtaamisella on korvaamatonta lisäarvoa? Ennakoivan viestinnän ja selkeiden ohjeiden merkitys on koronan, etätyön ja kotikoulun myötä korostunut. Mitä se puolestaan tarkoittaa johtajuudelle? Nyt on pohdinnan ja kehittämisen aika.

 

Ps. Listasimme kollegojen kanssa kolme korona-ajan tärkeää viestintätekoa – nyt punnitaan hyvin organisoitu etätyö, selkeät ohjeet ja viestinnän varautuminen.

 

Kirjoittaja

Janne Suokas
projektipäällikkö, viestintäasiantuntija
p. 044 751 0211, janne.suokas@tulus.fi