fbpx

Usein ajatellaan, ettei pienessä yrityksessä voi urallaan oikein edetä. Oksasen Liisa on kuitenkin osoittanut, että paljon on kiinni maaperästä ja omasta kunnianhimosta.

Liisa aloitti Tuluksessa viestinnän harjoittelijana seitsemän vuotta sitten. Nyt hän vetää Tulus Lahtea vastuunaan alueen asiakkuudet, myynti ja markkinointi. ”Olen ottanut aktiivisen roolin Tuluksessa alusta alkaen ja näin pystynyt vaikuttamaan paljonkin omaan työnkuvaani ja siihen, että työ pysyy mielenkiintoisena. Olen elävä todiste siitä, että pienessäkin firmassa voi päästä pitkälle”, Liisa nauraa. Matka viestinnän asiantuntijaksi onkin kulkenut monen mielenkiintoisen mutkan, asiakkaan, kohtaamisen ja työtehtävän kautta.

Diplomi-insinööri, yliopistotutkija, markkinointipäällikkö, työtön…

Liisa aloitti Tampereen teknillisen yliopiston tietojohtamisen koulutusohjelmassa vuonna 2000 ja valmistui tiedonhallinnan osaajaksi markkinoijien ja insinöörien välimaastoon.
”Opiskeluiden jälkeen tein dippatyön TTY:lle. Aiheena oli markkinatiedon hallinta tienpidon asiantuntijaorganisaatiossa. Sen jälkeen jäin tutkijaksi TTY:lle, josta siirryin pikkuyritykseen markkinointipäälliköksi. Sitten tuli talouden taantuma, ja minäkin jäin hetkeksi työttömäksi”, Liisa kertoo. Työttömänä Liisa etsi paitsi töitä, myös viestintään ja henkilöstöhallintoon liittyviä koulutuksia. Työvoimatoimiston sivuilta löytyi tiedottajakoulutus.

Liisa ja Tulus löytävät toisensa

Tulukseen Liisa haki töihin, kun tiedottajakoulutus piti viimeistellä harjoittelujaksolla. Oli tammikuu 2010, ja Tuluksessa työskenteli tuolloin vasta kymmenisen henkeä.

DI-koulutustaustasta oli Liisalle hyötyä. ”Jo tuolloin asiakaskunta pyöri pitkälti teollisuuden puolella, joten Maija kiinnostui DI-taustastani. Ja minä tunsin oloni heti kotoisaksi insinöörimaailmassa”, Liisa muistelee. ”Harjoittelu kesti kolme kuukautta, jonka jälkeen jäin taloon tiedottajaksi. Hyvin nopeasti sain alkaa hoitaa hommia myös itsenäisesti. Vuoden sisään minulla oli jo omia asiakkuuksia.”

Liiketoiminnan osaaminen ja identiteetti vahvistuvat

Neljä vuotta kului, ja Liisan taidot ja vastuunotto lisääntyivät. Titteli muuttui tiedottajasta viestintäasiantuntijaksi ja -konsultiksi. ”Alusta asti tuntui siltä, että haluan työskennellä viestinnän parissa. Tämän minä osaan. En ole ehkä se, jolta tulee ne villeimmät ideat – siihen meiltä löytyy muut tyypit. Mutta minulla on vahva osaaminen yritysviestinnästä ja olen erittäin kiinnostunut yritysten liiketoiminnan kehittämisestä. Luonteeltani olen jämpti – se mitä sovitaan, siinä pysytään.”

Viestijän uraa aloitellessaan Liisa oli ajatellut, että viiden vuoden kohdalla olisi hyvä sauma miettiä osaamisen kartuttamista uusissa haasteissa. ”Kun viisi vuotta sitten tuli täyteen, en halunnut lähteä muualle kehittymään. Olen aina puhunut tavoitteista ja toiveistani avoimesti. Sitä kautta myös Tuluksessa on huomattu, että minusta löytyy halua kehittää sekä itseäni että firmaa. Siksi ei ollut tarvetta lähteä Tuluksesta minnekään.”

Aika lentää, kun on hauskaa

Muutama vuosi sitten Liisa löysi vanhan lehtileikkeen, jossa tuolloin tuoreelta ylioppilaalta oli kysytty, mitä hän haluaa tehdä isona. ”Olin vastannut, etten tiedä vielä varmasti, mutta viestintä tuntuu kiinnostavan. Yllätyin vastauksesta näin jälkikäteen, koska en ole koskaan tietoisesti valinnut juuri viestijän uraa”, Liisa muistelee nyt. Tässä sitä kuitenkin ollaan, Tuluksen johtoryhmän jäsenenä, ja vuoden 2017 kesäkuusta lähtien Tulus Lahden liiketoimintajohtajana.

”On ollut hienoa olla saada näkemässä Tuluksen tähänastinen kasvu. Hetkessä eläessä sitä ei aina tajua, miten paljon minä, koko viestinnän ala ja Tulus on tässä ajassa ehtinyt mennä eteenpäin.”