”Kuvataiteesta löydän rentoa vastapainoa tehokkaalle tekemiselle”, kertoo Tuluksen graafinen suunnittelija Paula

Paula Kontiainen on työskennellyt graafisena suunnittelijana Tuluksessa marraskuusta 2018 lähtien. Ennen tulukseksi ryhtymistään Paula on tehnyt markkinointiviestintää mainostoimistoissa, käyttöliittymäsuunnittelua Nokialla ja rakennussuunnittelua arkkitehtitoimistoissa.

Oletko määrätietoinen, suunnitelmallinen ja asiantunteva vapaa-ajallasi? Toivottavasti et, tai jos olet, olet sitä sen vuoksi, että saat siitä iloa ja nautintoa. Moni meistä kokee palkitsevaksi tehdä töitä tehokkaasti ja mahdollisimman korkeaa laatua tuottaen, mutta jos töiden jälkeenkin painaa sata lasissa ja itsekritiikki korkealla, voi ilo ja tekemisen into kaikota sekä töistä että vapaa-ajasta.

Leikki on vastapainoa tehokkaalle työlle. Leikki voi olla joukkueurheilua, kitaran soittamista, kuorolaulua tai vaikkapa neulomista. Yhteistä leikille on mukava tekeminen, jonka keskiössä ei ole tuotoksen laatu tai sen arvostelu, vaan tekeminen itsessään. Tuluksen graafinen suunnittelija Paula Kontiainen löytää spontaania, rauhallisesta mielestä ja olemisesta kumpuavaa tekemistä kuvataiteesta.

”On hetkiä, jolloin on mukavinta vain levittää siveltimellä väriä paperille ja katsella uteliaana päivän intuitiivista värivalintaa”, Paula kertoo.

Parhaimmillaan leikki on rajatonta ja rohkeaa. Voi tehdä vapaasti, ilman ulkopuolista katsetta ja arviota. Toisin kuin kuorolaulamisessa tai kitaran soittamisessa, kuvataiteen tekemisestä jää kuitenkin myös konkreettista katseltavaa. Se voi olla sekä hyvä että haastava puoli huolettoman tekemisen kannalta.

Graafinen suunnittelu ja kuvataide pyörivät samojen asioiden parissa. Molemmissa hallitaan sommittelu, värioppi, katseen johdattaminen, kuva-alueiden painotukset, valon väri ja tunnelman määrittely.

Vaikka täysin irti katseen voimasta ei pääsisikään, voi rentoutta tekemiseen silti löytyä – ainakin opettelemalla. Nykyään Paula kokeileekin rohkeasti monenlaisia tekniikoita ja välineitä oman mukavuusalueensa ulkopuolelta, mutta siihen päästääkseen oli ylitettävä myös mielen esteitä.

”Ennakkoasenteet saattavat olla joskus ihan pielessä ja välineet voivat näyttää vaikeammilta kuin ovatkaan. Väistelin öljyvärejä vuositolkulla ja kun viime talvena niihin uskaltauduin, mahdollisuuksien määrä yllätti ja esimerkiksi värisävyjen hallinta on niissä ihan omaa luokkaansa”, Paula kuvailee innostuneesti.

Kovin kauas Paula ei leikkiessään lestistään pakene, sillä graafinen suunnittelu ja kuvataide nivoutuvat vahvasti toisiinsa.

”Graafinen suunnittelu ja kuvataide pyörivät samojen asioiden parissa. Molemmissa hallitaan sommittelu, värioppi, katseen johdattaminen, kuva-alueiden painotukset, valon väri ja tunnelman määrittely. Tärkein taito visuaalisten toteutuksien tekemisessä onkin kyky katsoa”, Paula summaa.

Tutustu muihin tuluksiin!